سیستم های نظارتی بحث کلانی است که در بسیاری از موارد فقط به کاربرد تصویری آن توجه می شود و سایر موارد استفاده آن از چشم مدیران و کاربران دور است . از دوربین نباید فقط به عنوان وسیله ای برای دیدن استفاده کرد. یک دوربین امکان ضبط وقایعی را می دهد که ما در آن زمان و مکان و شرایط حضور فیزیکی نداریم و یا حتی نمیتوانیم داشته باشیم . این نکته بسیار مهمی است که می تواند مورد توجه ما قرار بگیرد . برعکس آنچه از نام آن به نظر می رسد دوربین وسیله ای برای دیدن دور نیست بلکه گیرنده ی حساس به نور است که از آن می توان در موارد مختلف که یکی از آنها ضبط می باشد استفاده نمود .
امروزه از این گیرنده حساس به نور در محدوده بزرگی از طیف نوری ( مرئی ، نا مرئی ) استفاده می شود . برای مثال می توان از دستگاه های دوربین حرارتی ، دوربین های فیلم برداری ، دوربین های امنیتی ، دوربین های مادون قرمز ، نام برد که در اکثر آن ها واژه ی دوربین به غلط استفاده می شود .
CAMERA که در اصل اسم ،جعبه تاریک عکاسی است ؛ در فارسی به دوربین ترجمه شده و بعد از آن نتوانسته به خوبی معنی دستگاه مورد نظر را توجیه کند . همان طور که می دانیم کلمه دوربین بیشتر لغت زوم را تداعی می کند و نه یک سنسور و یا ضبط کننده تصویر را .
کاربرد دوربین مداربسته در سیستم های نظارتی :
کاربرد اصلی و عمده دوربین های مداربسته در سیستم های حفاظتی است اما کاربرد های آن به سیستم های حفاظتی محدود نبوده و از آن فراتر میرود کاربردهایی از قبیل کاربردهای پلیسی ، نظامی، فضایی ،صنعتی ، کنترل ترافیک ، ارتباطات ویدیویی، و تصویر برداری نامحسوس.
کاربرد اصلی و عمده دوربین های مداربسته در سیستم های حفاظتی است اما کاربرد های آن به سیستم های حفاظتی محدود نبوده و از آن فراتر میرود کاربردهایی از قبیل کاربردهای پلیسی ، نظامی، فضایی ،صنعتی ، کنترل ترافیک ، ارتباطات ویدیویی، و تصویر برداری نامحسوس.
– جلوگیری از ارتکاب جرایم:
کاربرد دوربین های مداربسته در جلوگیری از ارتکاب جرایم بسیار وسیع است. از جلوگیری از جرایم رانندگی تا جرایم جنایی. استفاده نامحسوس از دوربین های مخفی نیز بسیار رواج یافته است. بطور مثال می توان به دوربین های دستگاه های خود پرداز اشاره کرد که برای شناسایی جرایمی چون وارد کردن تصادفی رمز کارت اعتباری کاربرد دارد. آخرین تحقیقات آماری از شهر های بزرگ آمریکا و انگلستان نشان می دهد بعد از نصب دوربین های مداربسته در پارکینگ ها ۵۱ درصد از تعداد جرایم کاسته شده است. در فرودگاه ها میزان کاهش جرایم ۲۳% و در سایر مراکز عمومی روی هم رفته این مقدار ۷% بوده است.
-کاربرد صنعتی:
در کارخانجات صنعتی نیز از دوربین های مداربسته در محل ها یا مراحلی از کار که حضور فیزیکی انسان خطرناک،دشوار یا حتی غیر ممکن است نیز بهره گرفته می شود. در کارخانجاتی مثل کارخانجات شیمیایی یا نیروگاه های هسته ای.در مراکز صنعتی استفاده از دوربین های اسکن خط تولید و دوربین های حرارتی رواج زیادی دارد.
-کنترل ترافیک:
امروزه در اکثر کشورهای جهان از دوربین های مداربسته برای کنترل ترافیک وسایل نقلیه در سطح گسترده ای استفاده می شود. از جمله کنترل میزان ترافیک در خیابان ها و ارسال اطلاعات توسط gps به رانندگانی که قصد عبور از مسیر آن خیابان ها را دارند.تحت نظارت قراردادن تصادفات و شناسایی جرایم رانندگی حداقل کاربرد های دوربین مداربسته در کنترل وسایل نقلیه هستند. شناسایی اتوماتیک پلاک خودروها از جمله آخرین دستاورد های دوربین های مداربسته در این بخش می باشند.
بزرگ ترین کاربرد دوربین مدار بسته در حفظ و کنترل امنیت اماکن است. اما با گسترش کیفیت و تکنولوژی این سیستم ها، دامنه استفاده آن ها گسترش فراوانی داشته است. از جمله:
- نظارت و کنترل ترافیک معابر
- استفاده در استادیوم ها، سالن های همایش و … برای نمایش تصاویر زنده بر روی نمایشگرهای بزرگ
- نمایش محیط کنار و پشت خودرو در اتوبوس ها، خودروهای سنگین و سواری
- کنترل و مطالعه رفتار حیوانات در باغ وحش ها
- کنترل و مشاهده تصاویر محیط هایی که امکان حضور انسان به صورت دائمی وجود ندارد مثل معادن، کوره های صنعتی، دهانه های آتش فشان و …
- و بسیاری کاربردهای دیگر
-امنیت نقل و انتقالات:
در نقل و انتقلات عمومی از دوربین مداربسته برای جلوگیری از حوادثی که ممکن است در اثر خارج از دید بودن محل صورت بگیرد استفاده می شود. بطور مثال در متروها از دوربین مداربسته برای کنترل درهای ورود و خروج مسافران به منظور اطمینان از اینکه مسافر از در عبور کرده است و یا موارد مشابه آن در اتوبوس ها و قطارهای شهری.
چشم انداز صنعت حفاظت الکترونیک :
در این صنعت پتانسیل بالایی جهت سرمایه گذاری وجود دارد نخبگان و افراد مستعد بسیاری هستند که تاکنون کشف نشده است و یا در بازار و واردات کالا مشغول کار می باشند . ما نباید فقط به دنبال تولید سخت افزار در این صنعت باشیم به دلیل اینکه کشور های جنوب شرقی آسیا خیلی قبل تر از ما این بازار را در دنیا فتح کرده اند . به همین دلیل کشورهای اروپایی و آمریکایی فقط بر روی نرم افزار و راه حل های جامع این صنعت متمرکز هستند و نیاز سخت افزاری خود را از کشور های ذکر شده تامین می کنند ما در صنعت نرم افزاری بسیار قوی هستیم و بهتر است از این توان استفاده بهینه نماییم . زیرا سرمایه گذاری کمتری نیاز دارد و با در دست داشتن چنین توانی امکان عرضه بهترین محصول نهایی را داریم .